onsdag, mars 10, 2010

Hva et liv er verdt

Denne uka holder vi på med legemiddeløkonomi på skolen. Litt trått å få det så intensivt, men ganske spennende også. I helseøkonomiske analyser ser man på kostnader av for eksempel en legemiddelbehandling i forhold til nytten/verdien. Endel av legemidlene som finnes i dag er veldig dyre og selv om vi lever i et av verdens rikeste land er det ikke selvfølgelig at vi kan bruke hva som helst av midler for å vinne leveår.

Hvilke legemidler vi bruker har store konsekvenser for offentlige budsjetter og det gjelder derfor å holde tunga rett i munnen så man får mest mulig verdi igjen for pengene. Kostander og gevinster kan veies i kroner og øre, men hva det betyr for individet er vanskelig å kvantifisere. I utgangspunktet kan det virke som galskap å bruke 80 millioner i året på å forlenge livet til 200 personer med tykktarmskreft med 2 mnd (en reell situasjon fra et norsk sykehus), men for de som står midt oppi det kan det virke urimelig å la være når man har muligheten.

En annen vanskelig oppgave er å prioritere hvem som skal få behandling. En hver brukt ressurs kunne vært brukt på noe annet. Alle grupper ønsker ubegrenset med midler til seg og sine, men det er dessverre ikke mulig. Å bruke masse penger og tid på å forgjeves gjenopplive/holde noen kunstig i live "tar" penger fra andre som kanskje kan få forbedret livskvalitet i mange år for samme sum. Man kan selvfølgelig ikke slutte å gjøre sitt ytterste i akuttilfeller, men det er et tankekors.

I samme slengen vil jeg oppfordre alle som leser til å ta stilling til organdonasjon. Dette er noe som kan redde liv, og en skåner også de rundt en mot å måtte ta avgjørelsen hvis det (gud forby) skulle bli aktuelt. Donorkort får du her eller på apoteket!

1 Kommentarer:

Blogger Helene Vabø Thorsen sa ...

mange vanskelige tanker her ja! men bra å sette tankene litt i gang!

forøvrig har vi begge donorkort, så om noe skulle skje, så vet du at vi har det begge to ;)

fredag, 12 mars, 2010  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden